Mørkt
Lyst

Veien til Bergen #1, Oslo Bergen Trail 2025

23. juni 2024
6 minutter lesetid

Jeg gruer meg. Jeg gleder meg. Jeg vet ikke om jeg får det til.

Å fullføre Oslo Bergen Trail i 2025 er mitt mål. Eller egentlig så er målet mitt som på de andre ultraløpene jeg har vært med på; å sette seg i stand til å fullføre med stil. For å fullføre 500 kilometer på sti kreves det forberedelser. Jeg tror det er nettopp det jeg liker aller best med ultraløping og dette prosjektet. Da jeg var liten hadde jeg turutstyret mitt utstilt i et glasskap på rommet mitt. Jeg elsket å pakke til tur, lage lister og ikke minst teste ut utstyret på forhånd. Det liker jeg fortsatt og prosjekt Oslo – Bergen føles veldig riktig, det begeistrer samtidig som det skremmer meg. Helt alene over Hardangervidda med hodelykt – kald og gjennomvåt. Feilnavigering i tåka. Kvalm. Utmattet. Det kommer til å bli vanskelig, og jeg er helt avhengig av gode forberedelser. Derfor startet jeg allerede 9. mai med første «spesifikke» økt for å begynne utstyrstestingen. Tidlig på morgenen Kristi Himmelfartsdag tok jeg toget fra Trondheim til Stjørdalen for å løpe til Kvitfjellhytta som er første hytte på Signaturruten «Norge på tvers».

Litt om turen

Den opprinnelige ruta følger Stjørdalselva bort til Hegra før det er ca. 4 km stigning på grusvei før man møter DNT-stien. For å få mer sti valgte jeg å ta av tidligere og tok en rute opp over Svartåsen. Da ble det også en litt lengre tur, fikk 36,6 km og 1186 høydemeter på klokka. Jeg overnattet og tok den vanlige ruta på hjemturen med en liten ekstra sightseeing innom Hegra festning (35,9 km og 561 høydemeter).

Det var 4-5 grader med mye nedbør og vind på tur dit og hjemover startet gradestokken på 0 grader, men sola klarte å få temperaturen opp mot 10 grader før jeg kom til togstasjonen.

Utstyr jeg brukte og vurderinger

Klær

Norrøna Senja GORE-TEX Active Jacket
Veldig bra lufting i ryggen. Pluss for lommen på ryggen den kan pakkes sammen i og et tynt magebelte for å kunne klipse jakka rundt livet. Synes godt den kunne hatt flere lommer, har kun brystlomme for oppbevaring.

Brynje Classic Shirt

Solid nettingtrøye som holder meg varm. Utrolig stor forskjell, spesielt i vått vær, å ha netting innerst kontra vanlig ull. Utenpå denne kjørte jeg klassikeren FØKK ASFALT.

Norrøna Senja Stretch Tights
God løpetights med forsterkning ved anklene.

Hender, hode og føtter
På hendene bruker jeg Black Diamond sine Mont Blanc. Solid grep og er slitesterke. På føttene brukte jeg Falke sine trailsokker. Kunne med fordel hatt dobbelt lag sokker i det våte og kalde føret som var på denne turen. I tillegg hadde jeg på en ullbuff og løpecaps.

Sko
Vurderte å bruke Altra Mont Blanc med BOA-stramming, men valgte mine Saucony Endorphin Edge ettersom det er et bra stykke asfalt på turen samt at jeg synes de tar til seg veldig lite vann og tørker raskere enn andre sko jeg har. Litt dårligere grep og såle, men mer enn bra nok for mitt tempo.

Klokke
Garmin Fenix 7x Pro
Første gang jeg virkelig fikk testet navigasjonen på klokka med å legge inn en GPX-rute på forhånd. Veldig bra!

Sekk


Salomon XA35
Dette er jeg ganske sikker blir min Oslo-Bergen-sekk. Sitter godt på ryggen og har god plass. Liker at den minner om løpevesten jeg bruker mye. Sekken magler litt oppbevaring foran, tenker å sy på en magetaske i stedet for magebeltet som er der. Det er to «lommer» på beltet fra før, men de kan ikke brukes til noe som helst da strikket er for løst pluss at de er for små. Et annet minus er den litt pinglete stramme-mekanismen for lokket på sekken, men den er til å leve med.

Exped Fold Drybag
Superlette pakkposer i forskjellige størrelser. I tillegg til den ekstra sikkerheten for å unngå at ting blir vått synes jeg det er veldig praktisk å kunne pakke i poser i stedet for å ha mye løst i sekken. Jeg legger sitteunderlaget mitt utbrettet mot ryggen i sekken. Ettersom sekken jeg bruker ikke har noen ramme er det digg å ha en ekstra padding mot ryggen for å unngå at innholdet gnisser og dunker rett mot ryggen.

I den ene posen har jeg ekstra klær til selve turen, blant annet denne superlette dunjakka fra Norrøna jeg er veldig fornøyd med. Den andre inneholder det jeg trenger til overnattingen, som jeg legger nederst. I den tredje posen oppbevarer jeg diverse utstyr som kart, solbriller, hvit vaselin og en praktisk pouch som inneholder alt jeg trenger for å lade utstyr, blant annet en lett Powerbank og hodelykt. Den siste posen inneholder varme ting som overtrekksvotter, lue, vindsekk med mer. Det var veldig digg å kunne dra frem Hestra-vottene på denne turen når det begynte å striregne og blåse, lett å finne varmen igjen. I tilfelle jeg blir skikkelig kald på fingrene liker jeg å ha med håndvarmer.

I lomma på utsiden av sekken har jeg overtrekksbuksa fra Norrøna, har ikke fått testet denne skikkelig enda. I tillegg har jeg en stor ziplock-pose med mat i sekken. Foran på sekken oppbevarer jeg buff, mat, softflasker med drikke og i lommene øverst har jeg kompass på ene siden og en Leatherman Micra på andre siden.

Det er en lomme på innsiden i sekken mot ryggen der jeg har dopapir i en ziplock-pose samt den mest geniale førstehjelpsputa (Takk til Frode Lein for tips!!) som kan rulles ut for godt med oppbevaring og oversikt. I den har jeg både førstehjelpsutstyr og annet nødvendig ustyr for litt reparasjoner som feks. nål, tråd og strips.

Staver
Black Diamond Distance Carbon FLZ Poles Ultra Blue
Lette og gode staver. Jeg er ikke så glad i «shark»-stropper og foretrekker vanlige stropper. Putter stavene i en kogge/quiver bak på sekken når jeg ikke bruker dem.

Veien videre mot Bergen

Dette var en bra første tur for å komme i gang. Jeg var ekstra fornøyd med at systematisk styrketrening siste året har gitt resultater! Merker at beina tåler påkjenningen av en sånn tur veldig bra. Selv i mye våt myr og tungt terreng var jeg ikke stiv etter disse to dagene og hadde bra med kraft i beina underveis. Også veldig positivt overrasket over at å løpe med sekk på totalt 7-8 kg ikke var så tungt som jeg fryktet.

Her er mine notater om forbedringspunkter til neste tur:

  • Navigasjon: Klokka fungerer utmerket, men jeg må bruke mer tid med kart for å se på ruta i sin helhet før turen starter. Ble usikker to gange ri lpet av denne turen pga. snødekt sti og visste ikke hvilken side av et fjell jeg skulle på. Måtte opp med telefonen for å dobbeltsjekke og gikk i tillegg noen hundre meter feil på et tidspunkt. Må gjøre meg godt kjent med ruta på forhånd og notere ned eventuelle kritiske punkt, kompasskurser etc. for å være tryggere på veivalg.

  • Ernæring: Fikk en tanke om at jeg rett og slett skal skrive ned hva jeg spiser underveis. Tankene flyr fort avgårde og plutselig blir man usikker på når siste påfyll var. Bruker jeg notatappen på telefonen står det alltid klokkeslett for siste redigering. Ved å ha en oversikt over ernæringen jeg kan få nyttig data å kunne se på i etterkant av slike turer.

  • Gnissing: Merket det ikke før jeg sto i dusjen etter turen, men hadde fått et påbegynnende sår på ryggen etter sekken. Her hadde jeg ikke smurt inn med noe, som er det første som må testes. Vet at flere bruker å tape utsatte steder på ryggen som også er en mulighet.

  • Brukte et FlipBelt for å oppbevare telefonen pluss gels på turen, men det ble veldig vått på en så lang tur. Som skrevet under avsnittet om utstyr mangler sekken oppbevaring i fronten, og jeg skal derfor forsøke å sy på denne for å erstatte dagens magebelte. Her tenker jeg å oppbevare telefon, powerbank og mat. Tror det blir veldig bra!

Har planer om å ta en lengre del av Norge på tvers-turen som oppkjøring til Oslo Bergen Trail senere. Andre aktuelle ruter å gjøre som oppkjøring er Trekanten i Trollheimen og denne fine ruta rundt Åreskutan. I tillegg har jeg på lista å gjøre den første etappen fra Soria Moria til Noresund eller Langedrag før løpet.

Til info: Nå er det alvor AS har i skrivende stund et samarbeid med Fjellsport.no, men alt utstyr beskrevet i artikkelen er handlet privat av forfatteren.

Marius Brevik

Vanlig fyr som tar steg utenfor komfortsonen for å gjennomføre store drømmer. Løper Oslo Bergen Trail i 2025 og frilanser for NEDA.

Trym Atle Sæland
Forrige Innlegg

Podcast med Trym Atle Sæland

Neste Innlegg

Dette skjer i helga – uke 26

Siste fra Blog

Dette skjer i helga – uke 39

Terminlisten vår viser tre løp i utlandet og to i Norge denne helga. Ta en titt: 🇳🇴 Oslo Trail Challenge 🇳🇴 Jotunheimvegen Ultra / Skåbu Fjellmaraton 🇳🇴 Bodø Run Bodøryggen 🇬🇷 Spartathlon

Race report: Dragon’s Back Race 2024

“If not now, then when?”  That was the tag line on a whole load of posts about the Dragon’s Back Race that kept dropping into my SoMe feeds back in 2023. Still fairly
Lilo Trail

Lilo Trail 2024: Pop-Up-(Fun-)Runs!

En hyllest til lavterskelløp og ildsjeler Lørdag 14. september var det duket for den 11. utgaven av Lilo Trail. Løpet er sammen med Tåsentier’n og Brunkollen Rundt med i (gratis)løpsserien som Pop-Up-Runs
Ta meg tilToppen