Innholdsfortegnelse
- Hvorfor lage din egen gel?
- Dette trenger du
- Fremgangsmåte
- Holdbarhet og oppbevaring
- Wrapping / beholder
- Gel-kalkulator
Hvorfor lage din egen gel?
Hva er det egentlig i gelene vi hiver i oss under trening og løp? Er det ikke bare en blanding av glukose, fruktose, fortykningsmiddel og evt litt elektrolytter, koffein og smakstilsetninger? Kjøper du en gel i en sportsbutikk med 30-40 gram karbohydrater koster den deg fort 60 kroner. Skal du få i deg 90-120 gram karbohydrater i timen i et ultraløp blir dette fort en svindyr affære. Alle ingrediensene er i utgangspunktet svinbillige, så hvorfor ikke lage gelen selv og ta litt eierskap over hva du putter i kroppen? Miljøvennlig og bærekraftig er det óg!
Med denne oppskriften vil en batch bestående av 1 kilo karbohydrater koste deg under 200 kroner. Det er helt sinnssykt mye penger spart, folkens.
Dette trenger du
Gel:
- Maltodekstrin/glukose: 119,- for 1kg på tights.no
- Fruktose: 29,90,- for 500g på Europris
- Pektin: 54,- for 60 g på Økoland
- Vann: gratis
Ikke-obligatoriske tilsetninger
- Smakstilsetning: Ananasdråper fra The Kitchen Lab
- Elektrolytter og koffein anbefaler jeg å ta separat i pilleform. Da har du mer kontroll underveis i løpet. Det kan fort bli for mye eller for lite om du belager deg på å få i deg dette via gelen. Til referanse er det 100 mg koffein i Maurten sine 40 gram gels.
Utstyr:
- Vannkoker
- Visp
- Kjele og kokeplate
- Trakt
- Kjøkkenvekt som viser desimaler på gramet
- Syltetøyglass
Fremgangsmåte
Oppskriften tar utgangspunkt i Jon Albon‘s Batch #7 som han brukte da han vant CCC i 2023. Her er fremgangsmåten:
Holdbarhet og oppbevaring
Når jeg lager store batcher liker jeg å hermetisere gelen i syltetøyglass. Da holder det i månedsvis. Hvis du ikke gjør dette og feks gjør som Jon i videoen over vil holdbarheten være 1-2 uker i kjøleskapet, uten at jeg har prøvd å la det stå lengre.
For å hermetisere det følger du den klassiske syltetøymetoden:
- Kok syltetøyglassene for å sterilisere de
- Lufttørk glassene
- Hell den kokvarme gelen over i syltetøyglasset
- Skru på lokket umiddelbart
- La det stå på kjøkkenbenken til lokket “popper” innover
- Sett glasset i kjøleskapet eller et svalt sted
Wrapping / beholder
I stedet for å ha med seg 40 gels i løpevesten som du kaster fra deg på aid stations kan du erstatte de med gjenbrukbare softflasks.
Om du fyller en 500 ml soft flask med gel har du godt over 300 gram med karbohydrater som du kan dytte i deg litt om litt. Dette burde vare i 2.5-3 timer i høy sone 2-intensitet gitt at magen din tåler det.
Det finnes soft flasks som er laget for dette bruksområdet, f.eks denne fra Fuel of Norway med kapasitet på 150 ml:
Når du skal overføre gelen fra syltetøyglasset til en soft flask kan det fort bli litt grisete. Da finnes det to fiffie metoder jeg anbefaler å teste ut:
- Gå til innkjøp av en gigasprøyte på apoteket og sug ut gelen fra syltetøyglasset og sprut det inn i softflasken. Denne sprøyta koster ikke mer enn 5 kroner.
- Sett glasset i mikroen på lav varme til den blir litt tynnflytende. Sett en trakt på softflasken og hell oppi.
Gel-kalkulator
For å gjøre prosessen så enkel som mulig har jeg laget en gel-kalkulator med som regner ut riktig antall gram per ingrediens basert på hva du er ute etter å gjøre. Oppskriften tar utgangspunkt i en fordeling av glukose og fruktose på henholdsvis 55.56% glukose og 44.44% fruktose. Mengden pektin bestemmer du selv ut i fra hvor tykk/tynn du vil ha miksturen. Jon bruker 0.5% av base-miksen av glukose og fruktose.
Batch-størrelse
Hvor mange karbohydrater vil du totalt ha i batchen din?
Mengdekalkulator
Hvor mange gels vil du lage, og hvor mange gram karbohydrater vil du ha i hver gel?
Mengde karbohydrater fra vekten på gelen
Hvor mange gram karbohydrater har du i miksturen din?
Har du noen innvendinger eller spørsmål om oppskriften eller metoden? Fyr løs i kommentarfeltet.