Lag din egen energigel

20. januar 2025
4 minutter lesetid

Innholdsfortegnelse

Hvorfor lage din egen gel?

Hva er det egentlig i gelene vi hiver i oss under trening og løp? Er det ikke bare en blanding av glukose, fruktose, fortykningsmiddel og evt litt elektrolytter, koffein og smakstilsetninger? Kjøper du en gel i en sportsbutikk med 30-40 gram karbohydrater koster den deg fort 60 kroner. Skal du få i deg 90-120 gram karbohydrater i timen i et ultraløp blir dette fort en svindyr affære. Alle ingrediensene er i utgangspunktet svinbillige, så hvorfor ikke lage gelen selv og ta litt eierskap over hva du putter i kroppen? Miljøvennlig og bærekraftig er det óg!

Med denne oppskriften vil en batch bestående av 1 kilo karbohydrater koste deg under 200 kroner. Det er helt sinnssykt mye penger spart, folkens.

Dette trenger du

Gel:

  • Maltodekstrin/glukose: 119,- for 1kg på tights.no
  • Fruktose: 29,90,- for 500g på Europris
  • Pektin: 54,- for 60 g på Økoland
  • Vann: gratis

Ikke-obligatoriske tilsetninger

  • Smakstilsetning: Ananasdråper fra The Kitchen Lab
  • Elektrolytter og koffein anbefaler jeg å ta separat i pilleform. Da har du mer kontroll underveis i løpet. Det kan fort bli for mye eller for lite om du belager deg på å få i deg dette via gelen. Til referanse er det 100 mg koffein i Maurten sine 40 gram gels.

Utstyr:

  • Vannkoker
  • Visp
  • Kjele og kokeplate
  • Trakt
  • Kjøkkenvekt som viser desimaler på gramet
  • Syltetøyglass

Fremgangsmåte

Oppskriften tar utgangspunkt i Jon Albon‘s Batch #7 som han brukte da han vant CCC i 2023. Her er fremgangsmåten:

Holdbarhet og oppbevaring

Når jeg lager store batcher liker jeg å hermetisere gelen i syltetøyglass. Da holder det i månedsvis. Hvis du ikke gjør dette og feks gjør som Jon i videoen over vil holdbarheten være 1-2 uker i kjøleskapet, uten at jeg har prøvd å la det stå lengre.

Hermetisert hjemmelaget gel på syltetøyglass. Antall gram gel og dato notert med sprittusj.

For å hermetisere det følger du den klassiske syltetøymetoden:

  • Kok syltetøyglassene for å sterilisere de
  • Lufttørk glassene
  • Hell den kokvarme gelen over i syltetøyglasset
  • Skru på lokket umiddelbart
  • La det stå på kjøkkenbenken til lokket “popper” innover
  • Sett glasset i kjøleskapet eller et svalt sted

Wrapping / beholder

I stedet for å ha med seg 40 gels i løpevesten som du kaster fra deg på aid stations kan du erstatte de med gjenbrukbare softflasks.

Om du fyller en 500 ml soft flask med gel har du godt over 300 gram med karbohydrater som du kan dytte i deg litt om litt. Dette burde vare i 2.5-3 timer i høy sone 2-intensitet gitt at magen din tåler det.

Det finnes soft flasks som er laget for dette bruksområdet, f.eks denne fra Fuel of Norway med kapasitet på 150 ml:

Når du skal overføre gelen fra syltetøyglasset til en soft flask kan det fort bli litt grisete. Da finnes det to fiffie metoder jeg anbefaler å teste ut:

  • Gå til innkjøp av en gigasprøyte på apoteket og sug ut gelen fra syltetøyglasset og sprut det inn i softflasken. Denne sprøyta koster ikke mer enn 5 kroner.
  • Sett glasset i mikroen på lav varme til den blir litt tynnflytende. Sett en trakt på softflasken og hell oppi.

Gel-kalkulator

For å gjøre prosessen så enkel som mulig har jeg laget en gel-kalkulator med som regner ut riktig antall gram per ingrediens basert på hva du er ute etter å gjøre. Oppskriften tar utgangspunkt i en fordeling av glukose og fruktose på henholdsvis 55.56% glukose og 44.44% fruktose. Mengden pektin bestemmer du selv ut i fra hvor tykk/tynn du vil ha miksturen. Jon bruker 0.5% av base-miksen av glukose og fruktose.

Batch-størrelse

Hvor mange karbohydrater vil du totalt ha i batchen din?

Mengdekalkulator

Hvor mange gels vil du lage, og hvor mange gram karbohydrater vil du ha i hver gel?

Mengde karbohydrater fra vekten på gelen

Hvor mange gram karbohydrater har du i miksturen din?

Har du noen innvendinger eller spørsmål om oppskriften eller metoden? Fyr løs i kommentarfeltet.

Hans Kristian Smedsrød

Mannen bak Nå Er Det Alvor. Tidligere proff terrengultraløper, nå altmuligmann i fjellene i Romsdalen.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

Stian før start, Golden Trail World Series finale, El Hierro, Spania, 16. oktober 2021
Forrige Innlegg

Podcast med Stian Angermund om klortalidon-saken

Siste fra Blog

Stian før start, Golden Trail World Series finale, El Hierro, Spania, 16. oktober 2021

Podcast med Stian Angermund om klortalidon-saken

Da Stian Angermund (38) testet positivt på det forbudte stoffet Klortalidon etter målgang på OCC i 2023 i Frankrike ble livet totalt snudd på hodet. Han gikk fra å være en fulltids idrettsutøver til

Alt om årets Western States-lotteri

Lørdag 7. desember 2024 kl 16:00 starter loddtrekningen for startnummer til neste års Western States Endurance Run. Her er alt du trenger å vite for å følge med på galskapen: Live-sending på

Hver gang vi skades

Føkk asfalt. Men mest av alt, føkk skader. Det er noe dritt å få skader, det er noe dritt å ha skader, og det er noe dritt å tenke på skader. Så

Bli kjent med skaperen av fjelldatabasen.no

Podcasten Bergtatt gjør comeback etter noen måneders sommerdvale med en prat med utvikleren Pål Oskar Engen, en utvikler med stor lidenskap for fjell og friluftsliv. Her går vi i dybden på Pål
Kullamannen

Dette skjer i helga – uke 44

I følge Terminlista vår arrangeres det ingen sti,- terreng,- eller fjelløp i Norge i helga. Derfor reiser 160(!!!) nordmenn til Skåne for å løpe Kullamannen by UTMB og resten til Mallorca. Her er

Ad

Test

Ta meg tilToppen